Koronavirus. Co dělat doma nejen v pandemii? Jak se zabavit v karanténě?

Radím, Rady a tipy

Přesně před týdnem vyšel článek o koronaviru, ve kterém jsem slíbila, že vám sepíšu tipy, co dělat v karanténě. Možná mnozí z vás jsou ze vzniklé situace naštvaní, všichni pociťujeme strach, nejistotu. Mísí se v nás nejrůznější emoce. Nevíme kudy kam. Pandemie se objevila nečekaně. Nebyli jsme na ní připraveni. Většina z nás byla doposud zvyklá žít v blahobytu. Snad neustále kolem nás všeho bylo dostatek, až nadbytek. Najednou bum a bác a všechno je najednou lusknutím prstu jinak. Ze dne na den. Většina z nás sedí doma (pevně věřím, že někde nepobíháte venku a nemáte z nových nařízení pouze srandu). Najednou se nás všechny tyto věci začínají týkat. Je pouze na nás, jak se k nim postavíme. Využijeme je ke svému prospěchu a stihneme vyřídit „všechny“ záležitosti, které jsme odkládali na dobu „až někdy“? Momentálně pro ně máme spousty prostoru. Bylo nám nedobrovolně nabídnuto se začít věnovat všem svým restům, ale hlavně sami sobě. Pojďme této „nabídky“ využít a zbytečně ji nepromarněme. Po celou dobu nemějte jenom nohy nahoře, ale pokuste se dané okolnosti využít v nejlepší prospěch. Pro svůj prospěch.

Věnujte se sami sobě

Kolikrát přijdeme z práce natolik utahaní, že jsme kolikrát rádi, že stihneme udělat nezbytnosti. Nyní máme tolik prostoru se věnovat všemu, na co (koho) jsme poslední dobou kašlali. A to sami sobě. Každý z nás víme, co konkrétně jsme zanedbávali. Udělejte si den pro sebe. Víc než jeden... Užijte si pouze přítomnost sebe.

Spánek
Kdy jindy než právě teď se pořádně vyspat? Dohnat spánkový deficit a dopředu se vyspat? Tím vám nechci říct, abyste spánek přeháněli, ale momentálně máte možnost spát do sytosti.

Relaxujte a načerpejte sílu
Konečně máme prostor načerpat energii na další měsíce. Na měsíce, kdy budeme moci se zase plně věnovat všemu, čemu chceme. Troufám si říci, že po pominutí pandemie nastane zrychlenější období. Budeme muset zase nahnat všechny ty dny, které jsme strávili doma. Proto já osobně čerpám energii, jak se dá. Pokud máte vanu, napusťte si jí a přidejte si do ní pěnu, sůl nebo další koupelnové doplňky. Jdete se alespoň na chvilku projít na čerstvý vzduch. Pusťte si relaxační hudbu. Možností je určitě více a myslím si, že každý z nás má svůj způsob, jak čerpá energii a relaxuje.

Meditace
Meditace dost úzce souvisí s relaxem. Sedněte či lehněte si nebo jenom tak buďte. Pomocníkem vám může být meditační (relaxační) hudba či řízená meditace, jež vás povede, ale kolikrát je skvělé být jenom v tichosti. Jen sám se sebou.

Nic nedělání
Nezapomeňte, že je důležité jenom tak být a nic nedělat. Nestresujte se, že jenom tak chillujete.

Poznání sebe samé/samého
Aktuálně spoustu času trávíte sami se sebou. Možná se daleko více poznáte. Zjistíte, co máte, a naopak nemáte rádi. Možná si přerovnáte své priority. Musím ale podoktnout, že občas takové sebepoznávání bolí. Výsledek ale stojí za to. To mi věřte.

Naučit se žít v přítomnosti 
Žít teď a tady je dost náročná disciplína, kterou se snažím naučit poměrně dlouho. Jako většina z nás jsem to uměla jako malá holka, ale postupem času jsem to zapomínala. V momentální situaci je to, dle mého názoru, potřebné, jinak bychom se z toho všeho zbláznili. Momentálně nám nejsou k dispozici žádné vyhlídky, kdy tohle všechno bude za námi, proto je důležité víc než jindy žít v přítomném okamžiku.

Deník vděčnosti
Píšete si deník vděčnosti? Přemýšleli jste o něm, ale neměli jste na něj čas? Kdy jindy s ním začít než právě teď? Myslím si, že je spousta důvodů, za co a proč být vděční. Každý den si zapište do deníku vděčnosti tři věci, za které jste vděční. Sama o něm přemýšlím dlouho. Začala jsem, ale za pár dní jsem s ním sekla. Možná vám to na začátku nepůjde od ruky a budete se muset těžce zamýšlet, co do něho vlastně zapsat. Za delší dobu si vytvoříte zvyk a půjde to samo. Nejprve můžete začít psát obecně, za co jste vděční a až poté za co jste vděční daný den. Myslíte, že dokážete každý den napsat tři věci? Pojďme to společně vyzkoušet.

Zápisník
Zapisujte si své strachy (nejen je, ale všechny vaše emoce) a snažte se je přijmout. Skamarádit se s nimi. Pozorovat je, pochopit, a tak je lépe akceptovat. Můžete si zapisovat své myšlenkové pochody, ale i zážitky... Zkrátka cokoliv uznáte za vhodné. Je to dobrá terapie. Se z toho všeho vypsat. Myslím si, že v dnešní době je to více než potřeba.

Cvičení
Neustále jste se jako já vymlouvali, že na cvičení nemáte čas? Máte stále nějaké výmluvy? Vážně? Tak zvedněte zadek ze židle, gauče, postele nebo kde sakra sedíte (ležíte) a aspoň na chvilku si zacvičte. Pomalu, po kouskách. Nemusíte hned napoprvé cvičit hodinu (vlastně je to spíše nežádoucí). Cílem není to přehnat, ale začít si postupně zvykat na dobrou zdravou rutinu.

Vaření
Se cvičením dost úzce souvisí zdravá a plnohodnotná strava. Uvařte sobě a svým blízkým něco chutného a zdravého. Nejen váš žaludek (ale i tělo) i vaši blízcí vám rozhodně poděkují.

Čtení knih
Miluji čtení. Nejraději mám seberozvojové a jinak vzdělávací knihy, které mě někam posunou nebo nasměrují. Naučím se něco nového. Nebo se jen tak ponořit do příběhu a „zapomenout“ na své starosti.

Hraní her
Můžete se pustit do hraní společenských her se svými blízkými, dále máte možnost sáhnout po počítačové či mobilní hře... Možností je ještě daleko více. Osobně bych doporučila např. hru Dobble, kterou jsem si zamilovala (ale bohužel moc lidí jí se mnou nechce hrát...)

Sledování filmů a seriálů
Myslím, že většina z nás má dlouhý seznam filmů a seriálů (alespoň v hlavě, které nám neustále někdo doporučuje. Aspoň to tak mám já, která se pohybuje ve filmařském prostředí. Mám kolem sebe spousty nejen filmových fanoušků, až si někdy přijdu trapně, že jsem danou věc neviděla. Vím, že to je nereálné, ale větší přehled, než nefilmaři bych měla mít. Bohužel to tak není. Za dobu karantény jsem toho zhlédla poměrně dost, ale pořád jsem toho moc nedohnala. Vím, že to je nereálné, ale alespoň trochu se o to pokusím. Na mém blogu najdete nějaké tipy na filmy, snad brzy i na seriály, tak se může inspirovat.

Podcasty
Nejen u nás, ale i v zahraničí, máme spousty podcasterů, kteří stojí za poslechnutí. Objevujte.

Sebevzdělávání
Nejen v době karantény je potřeba rozvíjet své znalosti, jinak by náš mozek zakrněl. Každý máme nějaké téma, které nás zajímá. Ve kterém toužíme být lepší a lepší. Momentálně pro své koníčky máme daleko více prostoru. Máme možnost se přiučit nové věci nebo se neustále zlepšovat v tom jednom. Našem srdcovém zájmu.

Dořešení restů
Každý z nás máme resty, které jsme odložily, protože zkrátka nebyly tak důležité. Postupně se nám začaly čím dál tím více kupit. Nebyl pro ně ale prostor, jelikož tu byly přece podstatnější záležitosti. Co takhle vytáhnout onoho záhadného kostlivce ze skříně?

Vlastní projekty
Máte plný šuplík projektů, které někdy v budoucnu chcete uskutečnit? Až na ně někdy budete mít čas? Nemyslíte si, že ten správný čas nastal právě nyní? Je mi jasné, že momentálně se nemůžete věnovat všemu, čemu chcete... ale věřím, že máte spousty záležitostí, na kterých můžete pracovat již nyní. Nebo co takhle si vymyslet úplně nový projekt?

Vytvoření business plánu
Mnozí z nás máme touhu být na volné noze. Pracovat, kdy a jak chceme. (Vše je ale o sebedisciplině a poměrně velké dřině, protože tohle není pro každého.) Máme momentálně dost velkou možnost si vytvořit plán, jak budeme v budoucnu se svým projektem postupovat. Bez kvalitního plánu se podniká (dělá cokoliv) poměrně těžko. Netvrdím, že to nejde, ale dost si u toho zavaříte. Můžete si vytvořit plán např. pro váš blog, Instagram a mnoho dalších projektů, kterým se v budoucnu toužíte věnovat.

Finance
Možná je načase si sednout a promyslet si, kde můžete ubrat a jak můžete ušetřit. V době pandemie se určitě nevyplatí rozhazovat. Zkuste si udělat seznam svých výdajů, to se vám bude hodit i v budoucnu. Můžete i investovat, ale k tomu vám bohužel moc nepovím, protože bohužel s tím zatím nemám zkušenosti.

Naučení se něčeho nového
Každý z nás máme něco, co bychom chtěli umět, ale... Zkuste si udělat seznam, co jste se kdy chtěli naučit. Dále si položte otázku, zda na tom můžete v karanténě zapracovat. Pokud ano, s chutí do toho.

Malování a kreslení
Vezměte si papír nebo malířské plátno a pusťte se do tvorby. V kreativitě se meze nekladou. Není to o tom, zda to umíte (spousta umělců také působí, že to neumí a patří mezi jedny z nejprodávanějších), takže se nebojte. Vše je otázkou vkusu.

Naličte se
Co takhle zkusit výraznější líčení, které byste si nikdy nikam (ne)vzali? Nebo můžete jen tak trénovat své líčící skills.

Tvořte
Celkově tvořte. Zkuste vytvořit cokoliv. V nápaditosti se meze nekladou. Kreativní duše vám jistě poděkuje. Že ji nemáte? Třeba se jenom pletete. Myslím si, že dřímá v každém z nás.

Tancujte a zpívejte
Popravdě mi dost překvapuje, že zrovna já tohle píši. Ale myslím si, že tohle je nejlepší možnost, jak ze sebe vyplavit všechny endorfiny.

Prohlubování vztahů
Tímto odstavcem vás nenabádám k tomu, abyste u sebe doma nebo v parku uspořádali party. Ne, vůbec. Doufám, že vás to ani nenapadlo. Prosím, dodržujme nařízení (jsou tu z nějakého důvodu, rozumného). Vezměte si telefon a zavolejte svým blízkým lidem. Myslím si, že se vám dost uleví, když si popovídáte s někým, koho máte fakt rádi. Více sdílejte své myšlenky a emoce... Více se jim otevřete. Zeptejte se jich, jak se mají oni. Poslouchejte.

Starší lidé
Máte ve svém okolí starší lidi? Zavolejte jim, nabídněte jim pomoc, jakoukoliv. Nebo jim občas zavolejte. Může to být obohacující pro obě strany.

Uklízení
Ukliďte si ve svém prostředí, ve kterém se pohybujete. Budete v něm trávit víc než dost času.  Troufám si říci, že budete pak více kreativní. Věci vám půjdou více od ruky. Můžete si tak eventuálně protřídit myšlenky. Určitě se vám ale uleví, protože pohyb je důležitý.

Vyklízení
Máte doma plné skříně, šuplíky a mnoho dalšího? Potřebují vyklidit? Tak na co čekáte? Po zimě je spousta věcí, které se musí vyklidit a připravit na teplejší dny. Napadají mě teplé kabáty, které můžete uložit na půdu, do sklepa nebo do jiného úložného prostoru. Myslím, že nemusím vypisovat, co by se mohlo vyklízet, protože tohle musíme nejvíce vědět my sami.

Rekonstrukce
Je možné, že v bytě nebo v domě máte nějaké zákoutí, které je potřeba zrekonstruovat. V době, kdy opět nebudete mít tolik času, budete vděční, že jste to udělali zrovna nyní.

Zútulnění bytu
Nemusíte jenom opravovat, ale můžete byt zkrášlit. Udělat mu například jarní výzbodu. Nebo si přes internet objednat různé doplňky a na chvíli se stát designérem svého bytu.

Kutilství
Češi jsou známí svýma šikovnýma rukama. Zkuste něco vyrobit. Cokoliv.

Šití roušek
Pokud jste manuálně zruční a umíte alespoň trochu šít, a samozřejmě máte doma materiál, můžete se začít věnovat jedné z nejdůležitějších a nejaktuálnějších aktivit, která je u nás momentálně „populární“. A dost užitečná. (Pokud mi nějakou pošlete, budu vám moc vděčná, protože bohužel švadlena ze mě asi nikdy nebude). 


Informujte se

Určitě stojí za to být informovaní, abyste věděli, co se kolem vás děje. Jaká jsou nová nařízení. Co se kolem vás děje. Prosím vás, ale nepřehánějte to. Myslím si, že je důležité konzumovat všechny informace rozumně a s patřičným nadhledem. Valí se toho na nás aktuálně šíleně moc, což je pro nás nezdravé, proto vás prosím s mírou.

Napadá vás ještě jiná aktivita, co jsem nezmínila? Myslím si, že možností je nespočet. Ocením, když se nejen se mnou o svoji zábavu v době karantény podělíte.

Related Articles

0 komentářů:

Okomentovat