Tipy na filmy. Životopisné filmy #1

Rady a tipy, Tipy na filmy

Mám pro vás nový článek s tipy na filmy. Na životopisných filmech se mi líbí to, že mi dávají možnost si zase o trochu více rozšířit své obzory. Jejich výhodou je, že se můžete dozvědět o osobnostech, o kterých jste neměli ani ponětí. Nebo nám nabízejí možnost zjistit další informace o známých lidech. Vybrala jsem pět životopisných snímků, které se mi líbily.

Hitchcock

Film se odehrává v roce 1960, kdy Alfred Hitchcock (jeden z nejznámějších režisérů thillerů a hororů) natáčí film Psycho. Ve snímku se dozvíme, co předcházelo dnes legendárnímu filmu. Filmu nikdo nevěří, proto se režisér musí filmovému studiu upsat svým majetkem. Hitchock nepoukazuje pouze na filmování, ale také na milostný příběh Alfreda a jeho ženy Almy. Almy je úspěšná scénáristka, která celý svůj život svému manželi byla oporou a stála v jeho stínu. Jak to všechno dopadne? Jakými úskalými musí dvojice projít? Povede se jim natočit snímek bez poškramocení jejich vztahu?

Dánská dívka [The Danish Girl]

Dvacátá léta dvacátého století, Koďan a jeden z nejlepších dánskách malířů Einar Wegener to vše a ještě více je Dánská dívka. Žena Gréta je Einarovi maximální oporou v jeho umělecké cestě, ale i ona se snaží prorazit jako portrétistka. Jednoho dne jí nepřijde modelka. Přinutí manžela, aby se oblékl za baletku a dělal jí figuranta. Tento moment se v Einarovi zapíše tak silně, že v něm vyvolá vnitřní zmatek. Potřebuje stále více ženského elementu, proto jeho touha stylizovat se do dívky jménem Lily je stále intenzivnější. Ustojí Gréta a jejich vztah tak zásadní změnu?

Králova řeč [The King's Speech]

Blíží se druhá světová válka. Princ Albert je nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Spojené království potřebuje silného vůdce, kterého bude lid respektovat. Bertie má jednu silnou nevýhodu, trpí totiž vadou řeči. Koktá. Začne chodit k terapeurovi, se kterým intenzivně pracují na jeho projevu. Dokáže král promluvit k lidu a motivovat je nebo se v rádiu spíše ztrapní před celou zemí?

Smrtihlav [The Man with the Iron Heart]

Téma atentát na Heydricha je poměrně známé a populární. Většinou se ale na něj díváme z pohledu Československých parašutistů. Film Smrtihlav je natočený z pohledu druhé strany. Sleduje vzestup, kariéru a smrt slavného řísského protektora Reinharda Heydricha.

Bohemian Rhapsody

Všichni určitě znáte písně rockové skupiny Queen, mezi které patří např. We Are the Champions nebo Bohemian Rhapsody, podle kterého je snímek pojmenovaný. Bohemian Rhapsody zobrazuje patnáct let rockové skupiny Queen. Sleduje jejich začátky až po jejich slavný koncert Live Aid. Snímek je zaměřený především na zpěváka Freddieho Mercuryho. 



Budu ráda, když mi zodpovíte otázky: Máte rádi životopisné filmy? Jaký filmový žánr sledujete nejraději?

Related Articles

0 komentářů:

Okomentovat